Amerikāņiem — čīzkeiks, latviešiem — siera pīrāgs

Apollo
0 komentāru

Jāņu svinēšana allaž bijusi cieši saistīta ar siera ēšanu. Pamēģināsim dažādot latvisko Jāņu ēdienkarti ar siera pīrāgu, ko amerikāņi dēvē par čīzkeiku (cheesecake).

Siera pīrāgs ar vaniļu

Mīklai: 250 g kviešu miltu, 50 g cukura, šķipsniņa sāls, 150 g sviesta, 1 ola. Krēmam: 1 paciņa vaniļas cukura, 0,5 l piena, 5 olas dzeltenumi, 100 g cukura, 500 g mājas siera, 1 tējk. kartupeļu cietes, pūdercukurs.

Miltus, cukuru un sāli ber bļodā, pievieno kubiņos sagrieztu sviestu un samīca irdenu mīklu. Pievieno olu un turpina mīcīt, līdz izveidojas stingra mīkla. To ietin pārtikas plēvē un uz stundu novieto ledusskapī. Vaniļas cukuru katliņā sajauc ar pienu, uzvāra un ļauj 10 minūtes atdzist. Olu dzeltenumus un cukuru uzputo līdz šķidra krējuma konsistencei, pievieno kartupeļu cieti, padzisušo pienu, mājas sieru. Visu samaisa ar koka karoti, liek uz uguns un maisot karsē, līdz krēms sāk biezēt. Cepeškrāsni sakarsē līdz 170 0C, mīklu izveltnē apmēram 32 cm diametrā lielā plāksnē, liek ietaukotā formā. Vaniļas krēmu izberž caur sietu un izlīdzina uz mīklas plāksnes. Cep apmēram 45 minūtes. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

Siera pīrāgs ar āboliem

Mīklai: 300 g kviešu miltu, 80 g pūdercukura, 150 g sviesta, 1 olas dzeltenums, šķipsniņa sāls, 1 paciņa vaniļas cukura. Krēmam: 500 g ābolu (bumbieru), 100 ml kalvadosa, 100 ml ābolu sulas, 2 ēdamk. cukura, 1 apelsīns, 4 olas, 500 g rikotas siera, 100 g pūdercukura, 1 paciņa pulvera vaniļas pudiņa pagatavošanai.

Sviestu saplucina sīkos gabaliņos, pievieno miltus, cukuru, sāli, vaniļas cukuru, olas dzeltenumu un samīca mīklu, ietin to pārtikas plēvē un novieto ledusskapī uz 30 minūtēm. Ābolus (bumbierus) sagriež četrās daļās, izņem sēklas. Klavadosu sajauc ar ābolu sulu, pievieno cukuru, uzkarsē, pievieno sagrieztos ābolus (bumbierus) un sautē apmēram trīs minūtes, pēc tam notecina sietā, bet vārīšanai izmantoto šķidrumu savāc atsevišķā traukā. Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu, samaisa ar rikotas sieru, olu dzeltenumiem, pūdercukuru, šķidrumu, kas palicis pēc ābolu (bumbieru) sautēšanas, un vaniļas pudiņa pulveri. Olu baltumus saputo ar cukuru un iecilā masā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 175 0C. Mīklu sadala trijās daļās, 2/3 izlīdzina tortes formā, bet no 1/3 izveido maliņu. Siera masu izlīdzina uz mīklas plāksnes, virsū kārto ābolus (bumbierus) un cep apmēram 50 minūtes. Pirms pasniegšanas pīrāgu pārkaisa ar pūdercukuru.

Siera pīrāgs ar lasi un garnelēm

Mīklai: 250 g kviešu miltu, šķipsniņa sāls, 200 g sviesta, 2 olas. Krēmam: 0,5 l saldā krējuma, 200 g mazsālīta laša, 100 g tīrītu garneļu, paciņa kausētā siera «Dzintars» bez piedevām, 150 g siera «Rigamont», 1/2 sarkanās paprikas, 100 g svaigu zaļumu (dilles, pētersīļi), sāls, garšvielas pēc gaumes.

No miltiem, sviesta, sāls, cukura un olām pagatavo stingru mīklu, novieto ledusskapī uz 25 minūtēm. Saldo krējumu saputo, pievieno smalki sarīvētu «Rigamont» sieru un kausēto sieru «Dzintars». Apmēram trešo daļu laša un tikpat daudz garneļu sakapā sīki, iecilā krēmā, pievieno sakapātus zaļumus, sāli un garšvielas. Cepeškrāsni sakarsē līdz 170 0C. Mīklu izveltnē apmēram 26 cm lielā ripā, liek tortes formā, pārklāj ar sagatavoto krēmu, izlīdzina un cep cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes. Pirms pasniegšanas izrotā ar atlikušo lasi un garnelēm. Pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.

Amerikāņiem — čīzkeiks, latviešiem — siera pīrāgs

Foto: AFI/E.Rudzītis

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

17

2017. gada 17. oktobris

Vārda dienas

Karīna, Gaits, GaitisKārina, Kārija, Karīne, Karita, Karinē, Karine, Karina, Karija, Karens, Karena, Gaita

Horoskopi

Vairāk

Valūtu kursi

17.10.2017
Ienākt apollo.lv