Bratislavas pīrādziņi

Apollo
5 komentāri

 Nepieciešams:

Bratislavas pīrādziņi

Foto: http://www.flickr.com/photos/schepers/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

  • Milti – 1 kg
  • Sviests – 300 g
  • Olu dzeltenumi – 6-10 gab.
  • Piens – 250 ml
  • Olu baltumi – 2 gab.
  • Pūdercukus – 1150 g.
  • Sāls – šķipsna
  • Maltas magoņu sēkliņas – 1 kg.
  • Citrons – 1 gab.
  • Malti valrieksti – 1 kg.
  • Rums – 2 ēd. k.
  • Vārīts (karsts) ūdens

  Pagatavošana:

·         Pagatavo pildījumu:

   Sajauc maltās magoņu sēkliņas ar 500 g pūdercukura, citronam norīvē miziņu un pievieno to maisījumam. Aplej ar vārītu ūdeni – ūdens nepieciešams tik daudz, lai veidotos viendabīga, bet ne pārāk šķidra masa.

   Sajauc maltos valriekstus ar 500 g pūdercukura, pievieno rumu. Aplej ar vārītu ūdeni, lai veidotos viendabīga, bet ne pārāk šķidra masa.

   Abus pildījumus stundu atdzesē.

·         Sajauc olu dzeltenumus ar 200 ml. silta piena, atstāju uz 20 minūtēm.

·         Pievieno sāli, 150 g pūdercukura, olu baltumus, pakāpeniski maisot pievieno miltus un sviestu. Sajauc visu viendabīgā masā un atstāj uz stundu siltā vietā uzbriest.

·         No mīklas veido mazas bumbiņas, izrullē tās aplīšos.

·         Liec uz katra aplīša pa piciņai pildījuma (aptuveni 25 g.) un veido pīrādziņus.

·         Atstāj tos vēl nedaudz uzbriest.

·         Sajauc 50 ml. piena ar olas dzeltenumu. Pārzied ar to pīrādziņus.

·         Cep līdz 200 grādu temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 12 minūtes.

Bratislavas pīrādziņi ir 19.gs. konditora Augusta Švapača lolojums ar ko viņš izpelnījies atzinību visa Eiropā un ASV. Padomju režīma laikā tikpat kā izskaustus no slovāku ēdienkartes, tagad Bratislavas iedzīvotāji tos ar lielu prieku atklāj no jauna. Bratislavas pīrādziņus aizstāv Eiropas Savienības ‘’tradicionālās specialitātes garantijas’‘ likumi.

Šodien no plkst. 12:00 līdz 14:00, skvērā pie Nacionālās Operas (adrese: Aspazijas bulvāris 3), notiks Eiropas dienas brančs ar devīzi “Iepazīsti Eiropas garšu”. Tajā piedalīsies arī Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis, kurš sadarbībā ar Slovākijas un Ungārijas vēstniecībām aicinās ikvienu iepazīt Eiropas centrālā kulinārā reģiona iecienītākās maltītes. Pasākuma laikā būs iespēja bez maksas nobaudīt Aikāgaršo šefpavāra gatavotos Bratislavas pīrādziņus un siera kūku ar bezē, kā arī tradicionālu ungāru ēdienu – vistu paprikas mērcē ar galušku.

„Ungāru virtuve nav iedomājam bez vienas no galvenajām garšvielām – paprikas. Tā ēdienu gatavošanā tiek lietota dažādās variācijās – gan svaiga, gan kaltēta, salda un pavisam ugunīga. Savukārt galuška ir tradicionālas klimpiņas, kas latviešu garšas kārpiņām varētu būt ierastāka piedeva, jo klimpas dažādās variācijās sastopamas arī pašmāju virtuvē”, par Eiropas dienas brančā gatavoto maltīti stāsta Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.  

Šefpavārs atklāj, ka gardo Bratislavas pīrādziņu ar magoņu sēkliņu un valriekstu pildījumu recepti, kuru šefpavārs gatavos Eiropas dienas branča laikā, radījis pazīstams slovāku konditors Augusts Švapačs jau 19. gadsimtā, un tie guvuši atzinību visā Eiropā un pat ASV. Padomju režīma laikā tie tikpat kā izzuduši no Slovākijas iedzīvotāju ēdienkartes, savukārt tagad Bratislavas iedzīvotāji tos ar lielu prieku atklāj no jauna un uzskata par būtisku savas kultūras mantojuma daļu.

Eiropas dienas brančs notiks Eiropas dienas ietvaros, ko visā Eiropā ik gadu atzīmē 9. maijā. Tā laikā ēdienus gatavos un apmeklētājiem bez maksas servēs gan pašmāju šefpavāri, gan arī citu Eiropas valstu pavāri, piedāvājot nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu maltīti. Pasākuma laikā būs iespēja nogaršot Ungārijas, Slovākijas, Dānijas, Somijas, Spānijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tradicionālos ēdienus. 

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Valūtu kursi

22.11.2017
Ienākt apollo.lv