Eksperts: vīngliemežu audzēšana Latvijā ir rentabls bizness

Apollo
0 komentāru

Vīngliemežu audzēšana ir rentabls bizness, kas neprasa lielus izdevumus, tomēr jārēķinās, ka tas izteikti orientēts uz eksportu un Latvijā produkcijas noiets nebūs pietiekams, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» akcentē SIA «Escargot» valdes priekšsēdētājs Imants Vītoliņš, kurš sācis izvērst gliemežu audzēšanu Latvijā, nolūkā tos eksportēt uz Eiropu.

Eksperts: vīngliemežu audzēšana Latvijā ir rentabls bizness

Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Vītoliņš norāda, ka patlaban Eiropas valstīs pieaug vīngliemežu patēriņš - Francijā vien patērē līdz pat 35 000 tonnām gliemežu gadā, savukārt Vācijā, kur gliemežus agrāk neēda, tagad patēriņš ir vismaz 15 000 tonnas gadā.

«Tomēr, lai Francijā, kur gliemežiem ir par karstu, tos audzētu fermās, ir jāgādā par īpašām tehnoloģijām, un tas ir ļoti dārgi. Savukārt pie mums vīngliemeži dzīvo brīvā dabā, kas nozīmē ekoloģiski tīru vidi un līdz ar to - kvalitatīvu un ļoti vērtīgu gaļu. Rietumniekiem šie divi aspekti ir ļoti būtiski. Kamēr gardēžu valstis vīngliemežus patērē, tikmēr mēs viņiem piegādāsim, liekot akcentu uz īpašu gaļas kvalitāti, kas raksturīga tikai Latvijas vīngliemezim,» norāda Vītoliņš, akcentējot, ka eksporta tirgum vajag pienācīgu saražotās produkcijas apjomu, tādēļ iecerēts šogad no audzētājiem savākt un pārdot piecas, bet nākamgad - vismaz 20 tonnas gliemežu.

Jautāts par iepirkuma cenām, Vītoliņš sacīja, ka tās vēl tiek saskaņotas, bet varētu svārstīties no 70 santīmiem līdz latam par kilogramu dzīvu gliemežu (kilogramā ir 50 gliemeži). Savukārt, lai gliemežus aiztransportētu līdz klientam, pastāv vairāki veidi. «Var transportēt dzīvus - pie zināmas temperatūras iemidzināt un ar īpašajām mašīnām aizvest līdz klientam, kur pēc tam restorānu virtuvēs gliemežus gatavo ar dažādām piedevām. Otrs veids - gliemežus sasaldē, izņem no mājiņām un gaļu sagatavo lielākās vai mazākās briketītēs,» skaidro Vītoliņš.

«Vācijā restorāni maksā līdz pat pieciem latiem par kilogramu svaigu gliemežu, bet veikali pērk par trim latiem. Lietuvieši vīngliemežus eksportē jau apmēram desmit gadus, apmēram par diviem latiem kilogramā, bet šī gaļa nav tik kvalitatīva. Mēs savus gliemežus piebarojam, tāpēc gribam labāku cenu. Mans galvenais uzdevums ir panākt, lai franči iepirktu gliemežus no mums, nevis no lietuviešiem, kuru piedāvājums nav ne tuvu tik labs kā mūsējais,» atzina Vītoliņš.

Ja nu tomēr biznesa plāni Eiropā nebūs tik veiksmīgi, Vītoliņš norāda, ka gliemežus vienmēr varēs pārdot lietuviešiem, kuri ar audzēšanu, pirmapstrādi un eksportu nodarbojas desmit gadus un iepērk gliemežus arī Latvijā - pērn lietuviešiem pārdota pustonna vīngliemežu par 50 santīmiem kilogramā.

Ziņo redaktoram par kļūdu!



Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Laika ziņas

Vairāk

Valūtu kursi

20.10.2017
Ienākt apollo.lv