Kā pareizi apieties ar sieru?

Apollo
0 komentāru

Siera pasaule ir viena no daudzveidīgākajām kopējā ēdamlietu klāstā, un tādēļ nav šaubu, ka tā ir pelnījusi arī atbildošu darbarīku arsenālu. Protams, var jau izlīdzēties tikai ar vienu vienkāršu nazi, taču tas nebūs vis ieguvums, bet gan zaudējums. Samocīts siers lielā mērā zaudē gan garšas, gan smaržas burvību, par izskatu jau nemaz nerunājot. Toties speciālie siera naži, ēvelītes un rīves ir konstruēti tā, lai šīs iepriekšminētās īpašības nevis nomāktu, bet tieši otrādi – izceltu.

Kā pareizi apieties ar sieru?

Kā pareizi apieties ar sieru?

Foto: Scanpix/Reuters

Mīksto sieru, piemēram, brī, kamambēra un to radinieku, kā arī mazu, īsu laiku nogatavinātu kazas sieru griešanai izmanto vidēji garu siera nazi ar caurumotu asmeni – lai siera mīkstumam nebūtu kur pielipt klāt. Šādi paši, bet mazliet lielāki naži, kuru asmens beidzas ar tādu kā uz augšu uzliektu divzaru dakšiņu, ir paredzēti lielākiem un nobriedušākiem mīkstajiem sieriem. Ar šiem asumiņiem var ērti uzdurt siera gabaliņu un novietot, kur vajag.

Kamambēru un brī var labi sagriezt arī ar ļoti tievu ķīļveida nazi, jo arī pie tā siera mīkstums tikpat kā nelīp klāt. Mīkstajiem sieriem ir domāti arī naži ar normāla platuma asmeni, taču ar vienu noteikumu – ja tas ir robots vai arī viļņveidīgs kā veļas dēlis. Ar tiem mēdz griezt jaunu sieru ne pārāk plānās šķēlītēs vai trijstūros.

Lielus siera rituļus veikalos mēdz griezt ar tā dēvēto siera lāpstiņu vai arī ar lieliem nažiem.

Ļoti cietus sierus, piemēram, Parmas sieru, Grana Padano vai ilgi nogatavinātu Asiago nemaz nevar sagriezt tā, kā varbūt vēlētos, - tos lauž gabaliņos un šim nolūkam izmanto speciālu nazi ar īsu, ovālu asmeni. Ja tā gals piedevām vēl ir pietiekami spics, tad ar to var pat sadalīt veselu siera rituli: ar nazi vispirms šķērsām iegriež siera miziņu virspusē, tad paliek zem rituļa ļoti šauru dēlīti (paralēli iegriezumam) un stingri uzspiež – ritulim vajadzētu pārlūzt uz pusēm.

Lai smalkāk sagrieztu cietā siera rituļus, izmanto ļoti izturīgu stiepli, kuras gali ir iestiprināti koka rokturī, bet šķēlītes no jau sadalīta rituļa griež ar mazākiem tāda paša principa griezējiem. Aizvien populārāki kļūst tādi, kuru rokturis nav vis no koka, bet gan kvalitatīva metāla. Ar šādu siera nazi mēdz griezt, piemēram, plānas Ementāles un tam līdzīgu sieru šķēlītes, turklāt bieži vien to dara turpat pie galda. Vairumam šādu nažu stieples ir nostiprinātas U vai Y burta veidā.

Siera griešanai, it sevišķi, ja sēž pie galda, piemērotas ir speciālās ēvelītes – ar tām var ērti nogriezt gan cietā, gan vidēji mīkstā siera šķēlītes. Mēdz būt arī ēvelītes ar regulējamu asmeni, ko pārsvarā izmanto, lai nogrieztu vai, precīzāk sakot, noēvelētu glītas ļoti cieta siera skaidiņas vai plēksnītes – atkarībā no tā, kā noregulē asmenīti.

Svaigi rīvēts cietais siers, kā zināms, ir punkts uz i gan pastas ēdieniem, gan risoto un citiem, tādēļ siera rīvēšanai ir radīta vesela virkne dažādu rīvīšu, kas dizainiski var visvisādi atšķirties, taču pamatprincips ir viens un tas pats – ļoti, ļoti smalki un ļoti, ļoti asi zobiņi. Šādas rīves mēdz būt gan lielāka, gan mazāka izmēra, un mazās mēdz pasniegt uz galda, lai katrs ēdājs uzrīvē savai porcijai vēlamo siera kaudzīti un papildina to pēc vajadzības. Ļoti ērtas ir tās rīvītes, kurām «kājiņu» galā ir gumijas uzmavas – tās pasargā no slīdēšanas pa šķīvi.

Cietā siera rīvēšanai ir paredzēti arī tā dēvētie lidojošie šķīvīši – rīve uz trim kājām un ar griežamu rokturi; tā darbojas pēc tā paša principa kā līdzīga izskata dārzeņu rīves. Tās izmanto, lai sarīvētu lielāku siera daudzumu, ko ieber trauciņā un liek uz galda kopējai izmantošanai.

Mīkstāka siera rīvēšanai var izmantot arī parastās metāla rīves ar dažāda izmēra un formas zobiņiem, taču jāraugās, lai siers pirms rīvēšanas būtu labi atdzesēts – tad tas nelips pie rīves.

Latvijas veikalos ir nopērkami praktiski visa veida siera naži, vienīgi rīvīšu izvēle ir visai trūcīga. Pērkot siera griešanas piederumus, katrā ziņā jāizvēlas tie, kuri ir gatavoti no ļoti laba metāla, kuriem asmens nekustas un nav lielas spraugas starp asmeni un rokturi.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Ko zvaigznes sola šonedēļ?

Vairāk

Ko zvaigznes sola šomēnes?

Vairāk

Valūtu kursi

21.08.2017
Ienākt apollo.lv