Kārļa Streipa piparkūkas

Apollo
0 komentāru

Sastāvdaļas:

Kārļa Streipa piparkūkas

Foto: Evija Trifanova/LETA

1/3 glāze melašu vai tumšā sīrupa
1/3 glāze medus
1 tase brūnā cukura
½ glāze sviesta
3 ēdamkarotes cūku tauku
2,5 glāzes miltu
1 tējkarote malta kanēļa
1 tējkarote malta ingvera
½ tējkarote maltu melno piparu
½ tējkarote maltu krustnagliņu
½ tējkarote malta muskatrieksta
½ tējkarote malta kardamona
½ tējkarote malta koriandra
2 olas
Vēl 2,25 glāzes miltu
½ tējkarote cepamās sodas
1,5 tējkarotes cepamā pulvera

Pagatavošana: 
Saliek melases (sīrupu), medu, brūno cukuru, sviestu un cūku taukus katliņā. Uz MAZAS liesmas sildi un nepārtraukti maisi, līdz viss ir izkusis. Sviestu un cūku taukus vispirms var pakausēt mikroviļņu krāsnī.

Noņem šo masu no liesmas. Pieber 2,5 glāzes miltu un visas garšvielas. Ja garšvielas pirksiet veselas un malsiet paši, garša, protams, būs intensīvāka, bet katrā gadījumā centieties iegūt pēc iespējas svaigākas garšvielas. Labi samaisiet un ļaujiet kādu pusstundu mīklai atpūsties. Ik pa brīdim pamaisiet vēlreiz.

Nedaudz pakuliet olas, pievienojiet tās mīklai, labi samaisiet un ļaujiet tai atdzist pavisam.

Sasijājiet 2,25 glāzes miltu ar cepamo sodu un cepamo pulveri. Pakāpeniski pieberiet miltus mīklai, maisot ar karoti, kamēr tas iespējams, pēc tam mīcot ar rokām. Sākotnēji mīkla lips kā līme, pakāpeniski pievienojot miltus, tā «nomierināsies». Turpiniet mīcīt, līdz tā ir spīdīga un gluda. Pārklājiet to ar mitru dvieli un ļaujiet stundu atpūsties.

Sakarsējiet krāsni līdz 200 grādu temperatūrai.

Uzsmidziniet miltus virsmai, uz kuras rullēsiet mīklu. Izrullējiet mīklu krietni, krietni plānu. Izspiediet piparkūkas ar veidnītēm vai burciņu vākiem. Salieciet tās uz pannas (nav nepieciešams pannu ietaukot). Cepiet, līdz piparkūku maliņas kļūst brūnas, bet pašas piparkūkas — zeltainas. Izņemiet no plīts un ļaujiet atdzist. Piparkūkas atdziestot sacietēs un pašas noslīdēs no pannas.

Atlikušo mīklu rūpīgi pārklāj ar foliju un glabā ledusskapī. Izņemot to no ledusskapja, tā būs ļoti cieta, bet atliek nedaudz pamīcīt, un tā atkal būs gatava cepšanai.

Piedalieties «kursuzsauks.lv» svētku recepšu konkursā — līdz 22. decembrim sūtiet savu iecienīto svētku ēdiena recepti (ar vai bez foto) un iegūstiet jaukas balvas no izdevniecības «Zvaigzne ABC». Ēdiena veidam nav nozīmes, tā var būt gan zupa, gan deserts, salāti vai uzkodas. Galvenais, lai labi garšo.

Receptes lūdzam sūtīt uz e-pastu: redakcija@kursuzsauks.lv.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Valūtu kursi

19.08.2017
Ienākt apollo.lv