Kas jāzina, ja darbā jārīko ballīte?

Apollo
0 komentāru

Ir tādi uzņēmumi, kur neformāli pasākumi notiek reizi nedēļā, un ir tādi, kur kolēģi uz saviesīgu pasēdēšanu pulcējas labi ja reizi pusgadā vai pat retāk. Lai gan domas dalās, kurš variants ir labāks un darbam un attiecībām produktīvāks, kolektīvās ballītes ir svētki un noderīgs pasākums jebkurā tā izpausmē.

Kas jāzina, ja darbā jārīko ballīte?

Foto: kursuzsauks.lv

Ballītes ar kolēģu piedalīšanos iedala spontānajās un plānotajās. Pirmajās parasti viss it kā notiek pats par sevi – gan dzērienu izvēle un sagādāšana, gan uzkodu sarūpēšana. Savukārt otra kategorija – plānotās ballītes – prasa zināmu sagatavošanos, un ir labi, ja darba kolektīvā ir tādi cilvēki, kam patīk plānot, paredzēt un arī praktiski rosīties.

Pirmais un galvenais nosacījums plānotajās ballītēs ir neaizrauties ar eksperimentiem – jauniem, nepārbaudītiem ēdieniem lielos daudzumos un eksotiskiem dzērieniem, kuri nav pagaršoti, bet par kuriem tikai it kā dzirdētas labas atsauksmes. Eksperimenti var būt, taču tikai mazās devās, jo pamatu pamatam ir jābūt labi zināmam un pārbaudītam, tādam, kas patiešām sagādā, baudu un prieku. Lai gan pie mums par tradicionālām ballīšu sastāvdaļām uzskata atsevišķas uzkodas, piemēram, sieru, augļus, olīvas, vairumā citu Eiropas zemju arī kolēģu tusiņos liek galdā salātus un zupas, turklāt diezgan paasas un sātīgas zupas. Tām ir divi labumi, pirmkārt, cilvēks jūtas paēdis un nemitīgi neknibinās ap treknu sieru, un, otrkārt, viņš tik ātri nenoreibst. Trešais labums ir tāds, ka šādas zupas lielākoties jau var pagatavot kādu dienu iepriekš.

Tomēr ēdienkartes izvēle, par spīti dažādām modes tendencēm, parasti – vismaz lielos vilcienos – tiek saskaņota ar pārējiem ballītes dalībniekiem. Tomēr, pats par sevi saprotams, ir jāzina, cik tad katra konkrētā ēdiena vai uzkodas būs nepieciešams.

Ja ballīte iecerēta kokteiļu vakara stilā un galdā tiek pasniegti tikai tā dēvētie pirkstu ēdieni, tad vienam cilvēkam jārēķina vismaz astoņas līdz desmit uzkodas. Tas nenozīmē, ka tām jābūt dažādām, pietiek arī, piemēram, ar četru veidu uzkodām. Taču vismaz vienai vajadzētu būt saldai uzkodai, kas derētu deserta vietā.

Ja tiek klāts bufetes galds, tad vienam cilvēkam rēķina apmēram 500 gramus ēdiena un 100 gramus maizes. Ja nav īsti skaidrs, vai ar to pietiks vai ne, tad labāk pagatavot vairāk.

Tieši tas pats noteikums – labāk vairāk nekā mazāk – attiecas arī uz dzērieniem. Ballītē, kas turpināsies ilgāk par četrām stundām, vienam cilvēkam rēķina 1 litru vieglo alkoholisko dzērienu: vīna, šampanieša vai alus. Papildus tam jāsarūpē arī viena pudele minerālūdens vai kāda cita bezalkoholiskā dzēriena. Lai viss iepriekš uzskaitītais sagādātu īstu baudu, liela nozīme ir atbilstošai dzēriena temperatūrai, proti jāparūpējas, lai, piemēram, baltvīns, minerālūdens vai sula būtu pietiekami atdzesēti.

Tad vēl atliek padomāt arī par traukiem, kur to visu ielikt un ieliet. Ja tas ir bufetes galds, kur katrs pats sevi apkalpo, tad  vienam viesim jārēķina divi šķīvju un galda piederumu komplekti un trīs glāzes.

Ja galdā tiek likts tas, ko katrs kolēģis sarūpējis, tad vēlams iepriekš vienoties, ko kurš atnesīs, lai neiznāktu tā, ka visi atnes sieru vai arī – tikai augļus. Tas pats attiecas arī uz dzērieniem.

Ja negribas veltīt pārāk daudz laika ēdienu gatavošanai un galda klāšanai darbā, var ēdienu pasūtināt, turklāt ēdienu piegādes priekšrocības ir tādas, ka to Jums atvedīs vēlamajā laikā un vietā un pašam nekas nebūs jādara. Tā var ietaupīt laiku, kas paredzēts gan produktu iegādei, gan pagatavošanai.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Ko zvaigznes sola šonedēļ?

Vairāk

Ko zvaigznes sola šomēnes?

Vairāk

Valūtu kursi

22.08.2017
Ienākt apollo.lv