Ko iesākt ar sieriem?

Apollo
0 komentāru

Veikalos ir dažādi – mīkstie, puscietie, cietie, kausētie un, piedodiet, smirdīgie sieri. Kā tos pareizi izmantot ēdienu gatavošanai?

Ko iesākt ar sieriem?

Foto: Apollo

Sabīne K. Valmierā.

Kā orientēties plašajā sieru piedāvājumā? Lūk, ko stāsta pieredzējusī pārtikas tehnoloģe Aija Golde.

Mīkstie sieri

«Mālpils» un «Rīgas piensaimnieka», kā arī citi, piemēram, Fetas un Fetaki sieri ļoti labi kūst. Tos var izmantot izdobtu tomātu, paprikas, kā arī sēņu cepurīšu pildīšanai.

Puscietie sieri

Valmieras, Holandes, Krievijas, Goudas un citus puscietos sierus var sarīvēt un izmantot siera salātu, karstmaižu un picu gatavošanai. Lai masai piešķirtu plastiskāku konsistenci, var pievienot sakultu olu.

Cietie sieri

Pasaulē viscietākais siers ir Parmesan. Pie mums ražo Montarigo, Itāļu sieru. Cietos sierus izmanto rīvētus. Tie vislabāk garšo ar miltu izstrādājumiem, piemēram, pārkaisīti makaroniem, picām. Miltu ēdieni ir bagāti ar ogļhidrātiem, ko ēdienā vēlams papildināt ar sierā esošajām piena olbaltumvielām.

Kausētie sieri

Kausētie sieri, atšķirībā no pārējiem, ir karsēti. To uzturvērtība ir tikpat augsta kā pārējiem, bet termiskā apstrāde maina to garšu, padarot maigāku. Kausētie sieri, kas valcēti šķēlītēs, domāti tostermaizēm.

Kārbiņās pildītie labi der mērcēm un krēmzupām. Tos pievieno arī dažādām pildījumu masām.

Sieri – smirdonīši

Latvijas siers, Bakšteins, Havarti ir sieri, kuru smarža aizsit elpu, bet garša ilgi paliek atmiņā. Viena daļa cilvēku tos ēd, bet cita – kategoriski atsakās. Šie sieri parasti patīk asu izjūtu cienītājiem.

Īpatnējo smaržu tiem piešķir glems – gluma virsējā kārtiņa, kas šķeļ olbaltumvielas, turklāt dziļi, pat līdz aminoskābēm. Šī iemesla dēļ šie sieri vieglāk asimilējas organismā.

Pa smirdonīša šķēlītei ieteicams notiesāt pirms ēšanas, lai rosinātu apetīti.

Sieri ar balto pelējumu

Brie, Kamambēra un citi mīkstie sieri, kas pārklāti ar baltu pelējuma kārtu, ir ar maigu garšu. Tos parasti izmanto siera platēm, pasniedzot kopā ar augļiem un vīnu.

Pelēkā jeb zilā pelējuma sieri

Rokfora tipa sieri, Dor Blue, Trikātas Rokfora ir drupani un ļoti labi kūst. Tos izmanto karstmaizēm, piemēram, kopā ar tomātiem. Arī gaļas ēdienu pārkaisīšanai, lai tiem piešķirtu pikantāku garšu.

Sieri ar zemu tauku saturu

Labi izmantojami salātos, jo, šķēlītēs sagriezti, tie zemā tauku satura dēļ nešķiet īpaši garšīgi. Liesajos sieros ir daudz olbaltumvielu, bet maz tauku. Tāpēc liesos sierus ēdam ar piespiešanos, bet šķēlīti treknāka siera – ar apetīti.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

24

2014. gada 24. novembris

Vārda dienas

Velta, VeldaVīne, Vīna, Viners, Vinārs, Veltija, Velte, Velita, Veldra, Velards

Horoskopi

Vairāk

Apollo E-veikali

24

2014. gada 24. novembris

Vārda dienas

Velta, VeldaVīne, Vīna, Viners, Vinārs, Veltija, Velte, Velita, Veldra, Velards

Apollo Izglītība

Laika ziņas

Vairāk
Skaidrs
Rīga pašreiz 0 ℃
Skaidrs

Vējš: 5 m/s

Saule lec: 08:23
Saule riet: 15:56
Dienas ilgums: 7:33

Apollo Tūrisms

Valūtu kursi

24.11.2014
Ienākt apollo.lv