Kūkas tiem, kurus uztrauc kalorijas

Apollo
0 komentāru

Mutē kūstošs kūkas gabaliņš! Kas var būt vēl gardāks! Ir viedoklis, ka kūka ir pavāra prasmes labākais pierādījums. Protams, daudzus baida patiesība, ka apēsts kūkas gabaliņš – tās ir liekas kalorijas. Tomēr kūkas nav jāēd katru dienu, taču svētkos un arī kādā retā darbdienā, kad uznāk liela kāre, var panašķēties ar gabaliņu saldas kūciņas. Gatavojot kūku mājās, ļoti svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvus produktus un gatavot mīklu no visām sastāvdaļām, kas minētas receptē. Svarīgi ir, cepot kūku, pārbaudīt tās gatavību un pareizi atdzesēt. Kad kūkas mīkla ir sagatavota, to liek veidnē un virsmu nolīdzina. Veidne jāpasit uz augšu, lai pārplīst lielākie gaisa burbuļi, pēc tam tā nekavējoties jāliek krāsnī. Gatava kūka atraujas no veidnes malām. Lai noteiktu, vai kūka izcepusies, ar pirkstgalu viegli iespiež tās viducī. Kūkai ir jābūt elastīgai. Ja kūka ir trekna, tad tai jābūt stingrai. Kūkas veidni novieto uz stieples statīva un dzesē apmēram desmit minūšu. Ar nazi to atbrīvo no veidnes.

Kūkas tiem, kurus uztrauc kalorijas

Foto: Apollo

Visvienkāršāk kūku izņemt no veidnes, ja stieples statīvu novieto uz veidnes un statīvu un veidni apgriež otrādi, lai kūka izveļas no veidnes. Kūkas, protams, vislabāk garšo svaigas, bet, lai uzglabātu, jāizmanto necaurlaidīgs trauks. Augļu kūkas iesaiņo sviestpapīrā, pēc tam folijā. Kūkas ar putukrējumu un sviesta glazūru uzglabā ledusskapī. Kūkām un arī cepumiem parasti izmanto sviestu, kas uzlabo to garšu. Var izmantot arī margarīnu, it īpaši tad, ja jāgatavo ātrās kūkas. Margarīnam jābūt mīkstam, jo tā sastāvā ir 80 procentu taukvielu un tas viegli sajaucas ar citiem produktiem. Milti var būt bez piedevām un var būt ar cepamā pulvera piedevu gan baltajiem miltiem, gan pilngraudu miltiem. Gatavojot mīklu, jāizmanto viegli šķīstošs cukurs, tas var būt arī pūdercukurs. Vieglāk ir putot olas istabas temperatūrā, nevis tikko izņemtas no saldētavas. Ļoti svarīgi ir pareizi sagatavot kūkas veidni. Ja veidni ietauko, tad kūku var viegli izņemt no tās. Veidni var arī apkaisīt ar miltiem un izklāt ar cepamo papīru. Mikroviļņu krāsnī kūkas nav ieteicams cept, jo tās var būt bālas un lipīgas. Taču šāda krāsns var noderēt, ja ir jākausē šokolāde, jāloba un jāgrauzdē lazdu rieksti, jākausē sīrups vai kristalizēts medus. n

(Izmantota Zvaigznes ABC grāmata Klasiska mājas virtuve

***

EKSPERTA VIEDOKLIS

Andis BRĒMANIS, dietologs Kūkas ēdīsim tikai svētkos!

Svētku galdā ceļ kūkas, kūciņas vai tortes. Kūkas var būt dažādas – īsta lauku torte no sviesta, var virsū uzklāt augļus. Jādomā par to, lai torte būtu interesanta. Tagad nav augļu sezona kā vasarā, kad var izmantot visdažādākās ogas. Taču kūku rotājumam var izmantot kivi, banānus un vīnogas, ko var klāt uz biskvīta plates. Tas, kādu margarīnu izmanto mīklas gatavošanai (treknāku vai netreknāku), neko daudz nemaina, arī cukurs kūkās vienmēr ir. Nevajag tortes un kūciņas ēst ikdienā! Svētkos to var darīt. Jāatceras, ka torti nevajag ātri ēst, bet izbaudīt – lai ēšanas process sagādā baudu un būtu kā rituāls. Lai tas tā notiktu, būtisks moments – šo procesu nesasteigt. Nevajadzētu ēdot dzert ar pilnu muti (to vajadzētu ievērot arī ikdienā!

***

RECEPTES

Augļu kēkss

Sastāvdaļas: 375 grami dažādu žāvētu augļu, 250 gramu cukura. 300 mililitru stipras, karstas (izkāstas) tējas, sviests ietaukošanai, 300 gramu miltu ar cepamā pulvera piedevu, sakulta ola.

Pagatavošana: bļodā samaisa žāvētos augļus, cukuru un karstu tēju (tējai jābūt stiprai). Visu samaisa, tad pārsedz un ļauj ievilkties vismaz 8 stundas. Klaipa veidni ietauko ar sviestu un izklāj ar sviestpapīru. Žāvēto augļu un tējas maisījumā iejauc miltus un olu, visu rūpīgi samaisa. Mīklu liek klaipa veidnē un virsmu nolīdzina. Kēksu liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram pusotru stundu.

Plūmju kūka

(tiem, kurus uztrauc liekas kalorijas)

Sastāvdaļas: 150 mililitru beztauku piena, 3 tējkatotes cukura, 40 gramu rauga, 480 gramu miltu, 60 gramu 40% margarīna, ola, 1,5 kilogrami svaigu plūmju.

Pagatavošana: pienu samaisa ar cukuru, nedaudz uzsilda, pievieno raugu un noliek siltā vietā uz 10 līdz 15 minūtēm. Sajauc kopā visas mīklas sastāvdaļas. Mīklu noliek siltā vietā, lai izrūgst. Uz galda izrullē mīklu, izklāj formu ar cepamo papīru un ieliek mīklu. Atstāj uz desmit minūtēm. Sagriež plūmes un izņem kauliņus, liek uz mīklas un cep.

***

PADOMI

• Ja kūka strauji apbrūnē, tad to vaļīgi pārsedz ar foliju.

• Kūkas cep minimālo receptē norādīto laiku, un tikai pēc tam atver cepeškrāsni. Ja to izdara agrāk, tad kūka var saplakt.

• Cepot vairākas biskvīta kārtas, tās nevajag novietot citu virs citas, bet zigzagveidā.

• Kūkas glazē tikai tad, kad tās pilnībā ir atdzisušas.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

Receptes

Vairāk

eKlase

Apollo E-veikali

22

2014. gada 22. decembris

Vārda dienas

SaulvedisSaule, Saulīte, Saulstarīte, Saulstars, Saulvija, Donis

Apollo Izglītība

Laika ziņas

Vairāk
Apmācies, neliels lietus
Rīga pašreiz +3 ℃
Apmācies, neliels lietus

Vējš: 3 m/s

Saule lec: 09:00
Saule riet: 15:44
Dienas ilgums: 6:44

Apollo Tūrisms

Valūtu kursi

22.12.2014
Ienākt apollo.lv