Maijs - sparģeļu laiks. Ieteikumi un padomi

Apollo
0 komentāru

Dīvainie asni – sparģeļi lielākajā daļā Eiropas skaitās izcila delikatese, un parasti maijā sākas lielais sparģeļu ēšanas laiks, kad restorānu ēdienkartes sacenšas, kurā būs daudzveidīgāks sparģeļu ēdienu piedāvājums un oriģinālākas receptes.

CC Licence

CC Licence

Foto: http://www.flickr.com/photos/24211956@N05/

Agrākos laikos šos augus dēvēja par ķeizara dārzeņiem, ko pasniedza ar izcila šķiņķa piedevām. Vēl agrāk – senajā Ēģiptē – tie skaitījās kulta priekšmets; ar tiem veidoja vainagus un rotāja jaunlaulātos. Par sparģeļu ēšanu tolaik nemaz nedrīkstēja domāt, jo tā skaitījās ārkārtīgi nosodāma rīcība. Ir saglabājušās liecības par to, ka sparģeļi tikuši nēsāti ap kaklu kā amuleti, turklāt valdīja pārliecība, ka tie pasargā no nevēlamas grūtniecības.

Tātad ir skaidrs, ka sparģeļi palīdz visās dzīvēs jomās, taču jaunākajos laikos ar tiem galvenokārt mēdz piepildīt vēderus, jo tajos ir 95% ūdens, daudz A, B un C vitamīna un vēl visādu citu labumu.

Ēšanai ir piemēroti no zemes neizspraukušies vai arī tik tikko izdīguši stublāji. Mēdz būt baltie, zilganie un zaļie sparģeļi. Vācijā ir iecienīti baltie sparģeļi, kas aug pilnīgā tumsā un tiek novākti, pirms vēl izspraukušies no zemes.

Francūži un šveicieši dod priekšroku sparģeļiem ar zilganiem un violetiem dzinumu galiem, jo tādi tie kļūst, kad nedaudz izlīduši virs zemes.

Savukārt itāliešiem garšo zaļie sparģeļi, jo tiem ir izteiktāka un spēcīgāka garša. Taču ir arī tādi ļaudis, kas apgalvo, ka sparģeļi garšo «ne pēc kā». Tā, protams, ir gaumes lieta, kaut gan brīžiem tiešām liekas, ka sparģeļu bums ir maķenīt pārspīlēts.

Sparģeļi ir samērā dārgi, un, lai attaisnotu pietiekami augsto cenu, tiem jābūt svaigākiem par svaigu. Vislabāk, protams, ja tie taisnā ceļā no dobes nonāk virtuvē un katlā, jo tad tie garšo vislabāk. Bet, ja tas nav iespējams, tad veikalā jāskatās, lai griezuma vietas nav apkaltušas. Ja sparģeli mazliet saspiež un no tā iztek šķidrums, tas nozīmē, ka augs ir pietiekami svaigs.

Patiesībā sparģeļi arī mūsdienās zināmā mērā ir kļuvuši par kulta objektu, jo to sagatavošanai un vārīšanai ir izgudroti visdažādākie palīgrīki – standziņas, sietiņi, speciāli katli vārīšanai, īpaši diegi sasiešanai buntītēs, naži mizošanai, dakšiņas uzduršanai. Katram ir sava loma.

Tātad, ar nazi nogriež mizu tā, lai nesalauztu dzinuma galu, jo to uzskata par visgaršīgāko. Lai sparģeļi vārīšanas laikā nesadruptu, tos sasien buntītēs un liek vārīties stāvus nelielā ūdens daudzumā. Speciālisti sparģeļus vāra īpašos, tikai šim nolūkam domātos katlos.

Vēl dažas nianses: sparģeļus vāra vieglā sālsūdenī, kam pievieno nelielu sviesta gabaliņu, jo tas izceļ sparģeļu garšu. Vēlams piebērt nedaudz cukura, jo tas neitralizē rūgteno piegaršu, savukārt daži citrona pilieni palīdz saglabāt balto krāsu. Precīzu vārīšanas ilgumu ir grūti noteikt, jo daži dzinumi ir mīksti pēc 15 minūtēm, bet citiem jāvārās pusstundu.

Lai gan vārīšana ir visizplatītākā pagatavošana metode, sparģeļus var arī sautēt un cept.

Receptes:

  • Sparģeļi ar šķiņķi

16 sparģeļi
8 vītinātā šķiņķa šķēlītes
4-5 ēdk. olīveļļas
40 g Parmas siera
sāls

Sparģeļus sālsūdenī vāra aptuveni 10 līdz 15 minūtes, pēc tam nokāš, noskalo zem auksta ūdens strūklas un notecina lieko šķidrumu. Ap katru sparģeli aptin pusi šķiņķa šķēlītes un apslaka ar olīveļļu. Pārkaisa ar sadrupinātu Parmas sieru un sāli.

  • Krējuma mērce vārītiem sparģeļiem

4 ēdk. baltvīna etiķa
2 ēdk. olīveļļas
2 ēdk. valriekstu eļļas
6 ēdk. saldā krējuma
1 sīpols
Dažādi garšaugi pēc izvēles
Sāls, malti melnie pipari

Nomizotu sīpolu sīki sakapā, garšaugus sasmalcina, pēc tam kopā ar sīpoliem sakuļ ar etiķi, sāli un pipariem. Ar dakšiņu iekuļ olīveļļu un riekstu eļļu. Krējumu mazliet paputo un iemaisa mērcē.

  • Sparģeļi spāņu gaumē

Aukstus, vārītus sparģeļus apslaka ar citronu sulu un olīveļļu un pārkaisa ar maltiem pipariem.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Ko zvaigznes sola šonedēļ?

Vairāk

Ko zvaigznes sola šomēnes?

Vairāk

Valūtu kursi

17.08.2017
Ienākt apollo.lv