Noskaidroti labākie desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji

Apollo
0 komentāru

Trešdien 14. starptautiskās pārtikas izstādes «Riga Food 2009» atklāšanas ceremonijā noskaidroti un apbalvoti Latvijā labākie biezpiena desertu un sviesta, kā arī medus un maizes ražotāji.

Noskaidroti labākie desertu, sviesta, medus un maizes ražotāji

Foto: «Scanpix»/AP

Biezpiena desertu konkursā piedalījās pieci ražotāji ar 15 paraugiem. 1. vietu un zelta medaļu ieguva SIA «Rīgas piensaimnieks» ražotais biezpiena krēms «Kārums» ar vaniļas skaidiņām (meistare Natālija Ozola), 2. vietu un sudraba medaļu izcīnīja a/s «Smiltenes piens» ražotā biezpiena torte «Koķete» (meistare Vita Puriņa), 3. vieta un bronzas medaļa — SIA «Rīgas piensaimnieks» biezpiena krēmam «Kārums» ar persikiem (meistare Natālija Ozola).

Savukārt sviesta konkursā žūrijas komisija 1. vietu nolēma piešķirt a/s «Rīgas piena kombināts» ražotajam saldkrējuma sviestam (meistars Jānis Višņevskis), 2. vietu — SIA «Rīgas piensaimnieks» ražotajam saldkrējuma sviestam (meistare Natālija Abricka), savukārt 3. vietu ieguva a/s «Tukuma piens» ražotais saldkrējuma sviests «Exporta» (sviesta meistares Sarmīte Krafte un Ārija Kamberga). Konkursā vērtēja sešu uzņēmumu iesniegtos deviņus sviesta paraugus.

Konkursu rīkoja Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība sadarbībā ar starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību «BT1».

Medus konkursā sacentās 63 biškopji no visas Latvijas. Izstādē tika apbalvoti arī konkursa «Garšīgākais Latvijas medus 2009» laureāti. 1. vietu un «Garšīgākā Latvijas medus 2009» titulu ieguva kļavu un plūmju medus, ko ievācis biškopis Jānis Vainovskis no Saldus, 2. vietu izcīnīja Laila Siliņa no Ādažiem ar Gaujmalas meža ziedu medu, bet 3. vietu — Pēteris Spaļs no Rēzeknes rajona ar dažādu ziedu medu.

Latvijas Biškopības biedrības izpilddirektore Rita Bartuševica norāda, ka, līdzīgi kā katru gadu, arī šogad konkursā dominēja dažādu ziedu medus. Šogad daudzi biškopji paši bija izvērtējuši savus paraugus un tiem piešķīruši īpašus nosaukumus, piemēram, biškopis Aivars Radziņš no Vecpiebalgas konkursā piedalījās ar medu «Pūks», savukārt biškope Rita Grīnberga no Madonas puses piedāvāja «Žubītes medu».

Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tika vērtēta medus konsistence un garša, kā arī smarža. Savukārt laboratoriski tika veiktas fizikāli ķīmiskās analīzes, nosakot mitrumu, diastāzes skaitli, HMF, brīvās skābes, reducējošos cukurus, kā arī tika veiktas ziedputekšņu analīzes, lai noteiktu, vai medus patiešām ir Latvijas izcelsmes. Informācija par pārējiem konkursa dalībniekiem un konkursa rezultātiem pieejamam Latvijas Biškopības biedrības mājaslapā www.strops.lv.

Konkursu rīkoja Latvijas Biškopības biedrība sadarbībā ar biedrību «Mārketinga padome», bet konkursu līdzfinansēja LR Zemkopības ministrija un Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts.

Maizes konkursā pirmo reizi tika izmantota sensorās vērtēšanas metode. Maizes konkurss notika trīs maizes izstrādājumu grupās: rudzu klona maize (klasiska, bez sēklām, graudiem, speciālām piedevām vai īpašu cepšanas veidu), rudzu saldskābmaize un rudzu un kviešu saldskābmaize. Konkursā kopā tika vērtēti 34 paraugi no 12 maizes ceptuvēm. Pirmo reizi maizes konkursā paraugus vērtēja ar sensorās vērtēšanas metodi, kas paredz vērtēt katra produkta kvalitāti atsevišķi, nevis noteikt labāko, salīdzinot iesniegtos produktus savā starpā. Pēc žūrijas vērtējuma, zelta diplomus saņēma 11 maizes paraugi, sudraba diplomus — 17 maizes paraugi, savukārt bronzas diplomus — pieci maizes paraugi.

SIA «N. Bomja maiznīca «Lielezers»» saņēma piecus zelta diplomus par maiznīcā ražoto rudzu rupjmaizi, plaucēto rupjmaizi «Alberts», «Seno rupjmaizi», «Minhauzena rupjmaizi», kā arī «Rudzu saldskābmaizi».

SIA «Dona» saņēma zelta diploma par «Lauku rudzu maizi», sudraba diplomu par rudzu maizi, saldskābmaizi «Dona» un saldskābmaizi (0,60 kg). Bronzas medaļu ieguva uzņēmuma ražotā saldskābmaize (0,65 kg). AS «Hanzas maiznīca» saņēma zelta diplomu par «Hanzas rudzu maizi», sudraba diplomu ieguva «Meldera saldskābmaize».
SIA «Lāči» ražotā «Vieglā rupjmaize» un «Īstā saldskābmaize» ieguva zelta diplomu, bet «Īstā rupjmaize» no «Lāču» lielā kukuļa ieguva sudraba diplomu. SIA «Fazer maiznīca» ieguva zelta diplomu par «Fazer saldskābmaizi», sudraba diplomu par «Fazer 100% rudzu maizi», kā arī «Druva Kublu saldskābmaizi».

AS «Roga-Agro» ieguva zelta diplomu par «Tradicionālo latviešu saldskābmaizi», sudraba diplomu par rudzu saldskābmaizi, «Dižklaipa» rupjmaizi un «Lielo Rogas rupjmaizi», kā arī bronzas diplomu par «Tradicionālo latviešu rupjmaizi».

SIA «Madonas patērētāju biedrības» ražotne «Madonas maiznieks» ieguva sudraba diplomu par rudzu klona maizi un «Biržu» saldskābmaizi, un bronzas diplomu par «Gaiziņa» saldskābmaizi.

Z/s «Jaunkalēji» konkursā ieguva sudraba diplomu par rudzu rupjo klona maizi un rudzu un kviešu saldskābmaizi, kā arī bronzas diplomu par rudzu saldskābmaizi. SIA «Saldus maiznieks» saņēma sudraba diplomu par «Miestiņmaizi». SIA «Kuldīgas RPB Maizes ceptuve» saņēma sudraba diplomu par «Ventas saldskābmaizi» un bronzas diplomu par «Kuldīgas saldskābmaizi. AS «Maiznīca «Dinella»» ieguva sudraba diplomus par saldskābmaizi «Zeltene» un «Rīgas tradicionālo saldskābmaizi».

Konkursu rīkoja Latvijas Maiznieku biedrība sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūtu un starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību «BT1».

Ziņo redaktoram par kļūdu!



Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Laika ziņas

Vairāk

Valūtu kursi

21.11.2017
Ienākt apollo.lv