Olas

Apollo
0 komentāru

Gribu jums visiem novēlēt mierīgu Lielo piektdienu un priecīgas Lieldienas!
Jau pirms pāris nedēļām sajutu pavasari, kad gaiss sāk smaržot un putniņi skaļāk čivināt. Pirms Lieldienām ir Pūpolu svētdiena. Šī diena jaunībā bija mana mīļākā diena, jo tad tas, kurš visagrāk piecēlās, varēja nopērt pārējos ar pūpoliem. Es mēdzu celties pirmais, pat pirms saulītes. Tad nu es "sadevu" vecākiem un brāļiem.

Lieldienas parasti iekrīt laikā, kad zālīte jau zaļa, uz kokiem parādījušies pirmie pumpuri un saulīte silda daudz siltāk. Sāk mosties stādi, kas zem sniega gulējuši garo ziemu, un lielai daļai dzīvnieku dzimst mazuļi.

Lieldienu rītā Lieldienu zaķītis atnes mums olas. Kas tad bija pirmais- ola vai vista? Nu laikam jau ola, jo Lieldienu zaķis Lieldienu rītā atnesa un paslēpa olas, kas bērniem bija jāatrod. Šī ir tradicionālā Lieldienu rīta sagaidīšana. Pat Vašingtonā Baltajā namā, valsts prezidents atver sava dārza vārtus bērniem, lai viņi Lieldienu rītā varētu atrast paslēptās olas.

Maize, tāpat kā olas, ir Lieldienu galda tradicionāls ēdiens. Ungāri gatavo milzīgu pītu maizi; ukraiņi cep pītu, ar krustu izdekorētu maizi; holandieši ap olām liek vainagu, ligzdas vai puķes. Angļi Lielajā piektdienā tradicionāli pasniedz karstās krusta bulciņas – “hot cross buns”, kas tagad jau zināmas arī ārpus Anglijas robežām. Tās ir ļoti garšīgas, tāpēc parasti tiek saceptas tik daudz, lai pietiktu vairākām dienām, jo tās gatavo tikai uz Lieldienām.

Olas Lieldienās ir tradicionālas visām tautām. Olas simbolizē dzīvības sākumu, lielo akmeni pie alas, no kuras Jēzus augšāmcēlās, tāpat ola simbolizē arī sauli. Tā kā Lieldienās tradicionāli krāso olas, pasaulē zināmi dažādi olu krāsošanas veidi, bet no visiem pasaulē zināmajiem veidiem latviešiem tas ir visdabīgākais un skaistākais.

Bet kā pareizi vārīt olu?
Pajautāsi trīs cilvēkiem un saņemsi trīs dažādas atbildes.

Olai ir vairākas daļas, viena no tām ir gaiss. Mazā gaisa kabatiņa ir iemesls, kāpēc vārot mēdz saplīst olas čaumala. Ja olu vāra par ātru, gaisam netiek dots laiks izmukt ārā pa čaumalas mikroskopiski mazajiem caurumiņiem, un, tā kā gaiss vārīšanās procesā sakarst un izplešas, tad arī čaumala plīst. Esmu dzirdējis brīnumainus stāstus par to, ka ūdenim mēdz pielikt sāli vai etiķi, kas pasargājot čaumalas no plīšanas.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Receptes

Vairāk

Valūtu kursi

22.10.2017
Ienākt apollo.lv