Pavasarīgi salāti

Apollo
0 komentāru

Nu lūdzu, nenoslinkosim un pagatavosim svaigu dārzeņu salātus. Riskējot kļūt apnicīga, tomēr atgādināšu, ka uztura speciālisti veselam pieaugušam cilvēkam iesaka dienā apēst vismaz puskilogramu dažādu dārzeņu un augļu. Vai jums tas izdodas?

Šoreiz piedāvājam salātu receptes, kas ir mazliet neparastākas par dienišķajiem rīvētajiem kāpostiem vai tomātiem ar krējumu, tomēr nav arī pārlieku eksotiskas. Ēdienkartē taču jāvalda dažādībai.

Zaļie salāti ar ciedru riekstiem

200 g kruzuļaino zaļo salātlapu saplucina ar rokām paprāvos gabalos. Pievieno 100 g dažādu kapātu zaļumu (der pētersīļi, piparmētras, baziliks, estragons u. c.), vienu nelielu kubiņos sagrieztu tomātu un svaigu gurķi, kā arī saujiņu kressalātu dīgstu. 3 ēdamkarotes lobītu ciedru riekstiņu apcep uz sausas pannas līdz zeltainai nokrāsai. Pagatavo mērci, saputojot 4 ēdamkarotes olīvu eļļas, 2 ēdamkarotes balzametiķa, pustējkaroti sinepju, mazliet sāls un maltu melno piparu. Visas sastāvdaļas sajauc.

Svaigu dārzeņu salāti ar tītara gaļu

Izsautē 200 g tītara gaļas. (Vislabāk šiem salātiem piemērota tītara fileja, taču var ņemt arī tītara šķiņķi bez kaula. Ja tītars šķiet par dārgu, izlīdzieties ar vistas gaļu). Gatavo gaļu atdzesē un sagriež iegarenos salmiņos. 100 g galviņsalātu saplucina gabalos, pievieno 10–12 sagrieztu redīsu un 1 sagrieztu vidēji lielu tomātu. Pagatavo mērci no pusglāzes kefīra, kam pievienots nedaudz citronu sulas, šķipsniņa Kajēnas piparu, sāls, sauja kapātu pētersīļu zaļumu un lociņu. Lēzenā traukā kārto dārzeņus, pārlej ar mērci, vidū liek gaļas salmiņus.

Salāti ar kaperu mērci

Izvāra un atdzesē vidēji lielu bieti, nomizo, sagriež kubiņos. Ar blenderi saputo viendabīgā masā 1 ēdamkaroti konservētu kaperu, 1 ēdamakaroti ābolu etiķa, mazliet sāls un cukura, putojot pa daļām pievieno 3 tējkarotes olīvu eļļas, beigās pieliek 1 ēdamkaroti kapātu diļļu zaļumu. Sagriež 100 g galviņsalātu, liek lēzenā traukā, pārkaisa ar kapātiem lociņiem un 30 g plānās strēmelītēs sagriezta kūpināta cūkas šķiņķa. Ar karotīti vienmērīgi pa visu trauku izkārto biešu kubiņus (tiem jābūt nosusinātiem). Pārlej ar mērci, uzliek diļļu zaļumus.

Skābeņu salāti

100 g kraukšķīgu galviņsalātu un 50 g skābeņu lapiņu bez kātiem saplucina parupjos gabalos, pievieno 100 g mocarellas siera bumbiņu. (Var arī sagriezt kubiņos attiecīga lieluma mocarellas gabalu.) 4 ēdamkarotes augu eļļas saputo ar 2 olu dzeltenumiem, 1/2 tējkaroti vīna etiķa, mazliet maltu piparu, cukura un sāls. Iegūto mērci sajauc ar citām sastāvdaļām.

Salāti ar brinzu

Vienu nelielu salātgalviņu sagriež strēmelītēs, pievieno 3 prāvus sagrieztus tomātus, kam izņemta sēklotne, un vienu lielu sagrieztu gurķi (arī bez sēkliņām, bet ar visu mizu), kā arī 150 g kubiņos sagrieztas brinzas, 50 g uz pusēm pārgrieztu melno olīvu bez kauliņiem un 2 ēdamkarotes sakapātu lociņu. 6 ēdamkarotes olīvu eļļas sajauc ar 1 ēdamkaroti citronu sulas, pievieno piparus un sāli, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Rīkojas uzmanīgi, lai gabaliņi neizjuktu.

Salāti ar medu

50 g zaļo un 50 g brūno salātlapu sadala glītos palielos gabalos, kārto lēzenā traukā kopā ar 50 g cigoriņu salātu lapu. Lielu bumbieri nomizo un sagriež iegarenās plānās šķēlītēs, pārliek salātiem. Virsū glīti izkārto nelielas brinzas šķēlītes. 3 ēdamkarotes medus samaisa ar 2 ēdamkarotēm balzametiķa, liek mazā katliņā un uzvāra, pievieno sāli un piparus. Pārlej salātiem vēl siltu, pārkaisa ar kapātiem valriekstiem.

Salāti ar spinātiem

Ne visi ir sajūsmā par spinātu garšu, tomēr, ņemot vērā, ka spinātiem ir daudz vērtīgu īpašību, tos vajadzētu pievienot salātiem termiski neapstrādātā veidā, pēc iespējas atstājot lapiņas veselas, jo sīka sagraizīšana sekmē vitamīnu bojāeju. Tāpēc vēlams jaunas spinātu lapiņas kaut nelielā daudzumā pievienot visiem zaļajiem salātiem, kurus gatavojam.

Jauno nātru lapiņu salāti

100 g nātru lapiņu noskalo aukstā ūdenī, pēc tam noplaucē ar karstu ūdeni un atdzesē. Pievieno augu eļļu un nedaudz ingvera pulvera pēc garšas.

Redīsu, rabarberu un gurķu salāti

200 g redīsu sagriež ripiņās, 100 g rabarberu kātu — plānās šķēlītēs, 1–2 gurķus pārgriež gareniski 4 daļās un pēc tam sagriež gabaliņos. Sajauc ar riekstu eļļu un pilīti citronu sulas, pieber nedaudz sāls, pārkaisa ar kapātām dillēm.

Pavasarīgi salāti

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Jaunākais no izklaides

Vairāk

Valūtu kursi

17.10.2017
Ienākt apollo.lv