Piparkūkas

Apollo
0 komentāru

100 g sviesta; 75 g cukura; 100 g sīrupa; olas dzeltenums - 2 gab.; kviešu milti - 350-400 g; soda - 1 tējkarote; potašs - 1/3 tējkarotes.

Pieparkūka

Grauz vesels!

Foto: KAI/Reuters

Garšvielas: apelsīna miziņa, pipari, krustnagliņas - 6-8 gab.; kardamons - 1 tējkarote; koriandrs, ingvers, muskatrieksts - 1 ēdamkarote; kanēlis - ½ tējkarotes; ola pārziešanai - 1 gab.; rieksti pārkaisīšanai - pēc vajadzības.

Svaiga apelsīna miziņu pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr tā mīksta. Tad nogriež balto daļu, bet dzeleteno sīki sasmalcina. Kaltētas apelsīnu miziņas saberž miezerī vai samaļ. Ingveru un muskatriekstus sarīvē uz smalkās rīves. Sviestu, pusi no cukura un visu sīrupu uzvāra. Vārošā masā iekuļ pusi miltu, sasmalcinātas, sajauktas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla atlec no katla malām, tad atdzesē. Atdzisušajai masai pievieno olu dzeltenumu un pārējo cukuru, to iepriekš sabrūninot, lai piparkūkas būtu brūnākas, vēlreiz sakuļ, piesijā pārējos miltus, pieliek sodu un potašu un ar rokām mīklu pamatīgi samīca. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla kļūst vienādi spīdīgi gluda un pietiekami cieta. Samīcīto mīklu ļoti plāni izveltnē un ar veidnītēm izspiež piparkūkas. Tās pārziež ar sakultu olu, ja vēlas, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un cep ļoti karstā cepeškrāsnī gaiši brūnas.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Ienākt apollo.lv