Radošai bērnu dārza ballītei

Apollo
0 komentāru

Mazie būs sajūsmā par tematisku pasākumu dārzā un spilgti krāsainiem kokteiļiem

Radošai bērnu dārza ballītei

Foto: Voldemārs Oliņš

Pirmsskolas un sākumskolas skolotājai LIENEI LEIŠKALNEI ir liela pieredze bērnu ballīšu rīkošanā. Viņa uzskata, ka veiksmīgākās ir svinības par konkrētu tēmu – bērni tajās jūtas, kā nokļuvuši pavisam citā, neikdienišķā pasaulē. Šajā procesā svarīga nozīme svinību ir galda noformējumam. «Ja vēlamies, lai mazie ne tikai skraida apkārt un dauzās, bet arī pieiet pie galda un kaut ko apēd vai iedzer, tad galds ir jāpadara par ballītei izvēlētās pasakas daļu,» no pieredzes saka Liene.

Pašus mazākos pie galda itin viegli izdosies pievilināt ar krāsainām krūzītēm un salmiņiem, kas aplīmēti ar lietussardziņiem un līdzīgiem nieciņiem. Lielākiem bērniem ar krāsainību vien nepietiks – viņus interesē aizraujošas aktivitātes. «Piemēram, ja pasākums veltīts pirātu tēmai, vecāki var no papīra izgriezt dažādus nieciņus – kreppapīra svārciņus, sudraba kronīšus, pirātu zobus, lielos, sarkanos degunus, zobenus un pēc tam aicināt bērnus aplīmēt savas krūzītes, padarot tās par tēliem,» savas idejas klāsta Liene un piebilst, ka atšķirīgās glāzītes bērniem palīdzēs tās nesajaukt savā starpā. No radoši apdarinātiem dzērienu traukiem var sarīkot izstādi un labākos darbiņus apbalvot.

Radoši izpausties bērni var, arī sagatavojot katrs sev individuālo salmiņu. Dzīvnieku ballītē mazajiem var iedot katram pa papīra gabaliņam, kurā ir divi iegriezumi, lai var uz salmiņa uzspraust. Tad aicināt viņus ar zīmuļiem, flomāsteriem, krītiņiem uzzīmēt savu dzīvnieciņu. «Lielākiem bērniem ļoti interesanti šķiet dzert no spirāles veida salmiņiem,» novērojusi Liene. Salmiņus var labi izmantot smieklīgai atrakcijai. Aicināt bērnus uztaisīt visgarāko salmiņu, spraužot tos vienu virs otra. No garajiem salmiem bērni var uztaisīt zirnekļu tīklu, padodot tos viens otram krustām šķērsām pāri galdam.

Liene dod padomu vecākiem pārāk nepārpūlēties ar kokteiļu gatavošanu, bet ļaut bērniem paeksperimentēt. Uz galda var salikt bļodas ar augļiem, konfektēm, traukus ar sulām, putukrējumu, pienu un vispirms parādīt, kā kokteilis jaucams, un tad pašiem ļaut izpausties. «Nevajag darīt bērnu vietā to, ko viņi paši var. Lielākā problēma mūsdienās ir tā, ka vecāki atvasēm visu noliek priekšā gatavu, bet bērniem taču ir rokas un fantāzija. Ja ir lielas bažas, ka mazo apģērbs pēc tādas ballēšanās būs neglābjami sasmērēts, tad jau iepriekš var sagatavot katram pa novalkātam kreklam,» atgādina Liene.

Mazie izvēlas divkrāsu kokteiļus

Mazie klienti parasti iekāro divkrāsainus augļu kokteiļus bagātīgi dekorētās glāzēs, ievērojis picērijas «Malibu Pizza» (Kaļķu iela 12/14, Rīga) bārmenis ANDREJS MIRANCOVS. «Kas gan bērniem var būt veselīgāks par maltu augļu dzērienu ar nelielu daudzumu sīrupa? Sevišķi, ja viņi ikdienā tik daudz patērē kolu un citus ķīmiskus šķidrumus,» uzskata bārmenis un vecākus rosina bērnu ballītei iemēģināt roku tropu un klasiskā zemeņu kokteiļa gatavošanā. Tādus varat pasūtīt jebkurā «Malibu Pizza» picērijā.

Kārtainais havajiešu kokteilis

1/2 persika, 2 līdz 3 daiviņas apelsīna, 25 ml persiku sīrupa, 1/2 kivi, 25 ml zilā «Curacao» sīrupa, sasmalcināts ledus

Vispirms blenderī liek persiku, apelsīnu, sauju ledus un ielej persiku sīrupu. Sastāvdaļas jauc tikmēr, līdz iegūta viendabīgā masa. To lej glāzē, tā iegūstot kokteiļa pirmo kārtu, kam virsū, lai kavētu kārtu sajaukšanos, uzliek no sasmalcināta ledus pagatavotu bumbiņu. Otrajai kārtai sablenderē kivi, zilo sīrupu un sauju ledus. Šķidrumu pārlej persiku kārtai un atkal iemet sasmalcināta ledus bumbiņu.

Karību kokteilis

100 g zemeņu, 25 ml zemeņu sīrupa, 100 ml ananasu sulas, 1 banāns, 25 ml banānu sīrupa, sasmalcināts ledus

Pirmajai kārtai blenderī labi samaļ zemenes kopā ar zemeņu sīrupu, ananasu sulu un sasmalcinātā ledus sauju. Ielej glāzē. Otrajai kārtai blenderī liek banānu, sauju sasmalcināta ledus, lej banānu sīrupu un samaļ viendabīgā masā. Pārlej pāri zemeņu kārtai.

Klasiskais saldējuma kokteilis

200 g saldējuma, 100 g zemeņu (aveņu vai citu sezonas ogu), 25 ml zemeņu (aveņu u.c. ogu) sīrupa, 150 ml piena

Visas kokteiļa sastāvdaļas kārtīgi sablenderē. «Ja glāzē ieliktais salmiņš uzreiz negrimst, tad saldējuma dzēriens ir labi pagatavots,» pastāstīja dzērienu speciālists A. Mirancovs. «Pretējā gadījumā tam pielikts par maz kādas no sastāvdaļām, piemēram, saldējuma.«

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

Receptes

Vairāk

eKlase

Apollo E-veikali

24

2014. gada 24. jūlijs

Vārda dienas

Kristīne, Kristiāns, Kristiāna, Krista, KristīnaKristilla, Kristina, Kristine, Ķersta, Ķērsta, Kristijāns, Kristijana, Kerstina, Kriste, Kristela, Kristena, Kristiana, Kristianna, Kristians, Kristiāne, Kristija, Kersti

Apollo Izglītība

Laika ziņas

Vairāk
Mazmākoņains
Rīga pašreiz +26 ℃
Mazmākoņains

Vējš: 4 m/s

Saule lec: 05:08
Saule riet: 21:52
Dienas ilgums: 16:44

Apollo Tūrisms

Valūtu kursi

24.07.2014
Ienākt apollo.lv