«Rostokas» soļanka Attēlu galerija

Apollo
72 komentāri

«Apollo» lasītāja Beerdrinkera iesūtīta recepte. Pēc Beerdrinkera lūguma saglabāts viņa rakstīšanas stils.

Priekšvēsture.

Padomjlaikos katrā Rīgas krodziņā bija savs «firmas» ēdiens...un,mēs,«nabagie skolnieciņi-studentiņi» domājām-kas mūsu vēderam labs būtu? Varējām jau gastronomā nopirkt žāvētu speķi,pēcāk šnabenē 2x 0.7...un matīsa tirgū pāris gurķus:)

Nē-kad mums stipendiju izmaksāja-mēs gājām uz krogu :) nosvinēt...arī citās dienās-vienmēr vajadzēja kaut ko nosvinēt :)

Ja vēlējamies «vitrupiņas»-kafe «Kristīne»...ežus dod «Tornī»,,,labākie žiljēni-«Vidzeme»...elegantākie langeti-«Vīgante»...

sautējums podiņos-«Venta»...forelītes un kupāti-«Zem Ozola»...

Tā mums gāja,nabaga padomju studentiem:) laikam krīze Latviju vēl nebija skārusi?

Un,ja vēlējamies soļanku-gājām uz «Rostoku»...labākā soļanka Rīgā.

Restorānā «Rostoka«bija soļanka,soļanka īstā-radīta pēc labākajiem soļankas paraugiem :)

«Rostoka» gan nebija vizuāli pievilcīgs krogs-liela zāle,galdi pēc labākajiem ēdnīcu paraugiem(bet vismaz tīri)...bet,uz ko gan neiesi,lai iestrēbtu soļanku...

Vēlāk man sanāca «Rostokā» pastrādāt,pavārs esmu,83-jā mēnesi pie soļankas maucu :)

Tādēļ,ar pilnu atbildību,varu teikt-Rostokas soļanka-vienīgā soļanka:) un recepte nāk,tā teikt autentiska,no pirmajām rokām.

Lietošana.

Daudzās valstīs nogurums man bijis-strādāju... Deutschlandē soļanku gatavoju sestdienā-svētdiena brīva,nakti būšu Vallhallā (Metal Pub) ,sagatavoju ēdienu nedēļai:)

Kas,pēc būtības, ir soļanka?

Pat man,soļankas meistaram,tas nav zināms...ezotēriska vira...

Par soļanku-it kā pohu zupa....bet-soļankai ir jāpastāv,jāsaēdas- jums ir paredzēts dzerstiņš-no rīta pagatavojam grāpi ar soļanku-un,forward...nākamajā dienā (rītā) tā šruba paties būs laba.

«Rostokas» soļanka.

Vajadzīgs.

Burkāni,kartupeļi,sīpoli,ķiploki,dažādas,ledusskapī aizķērušās gaļiņas-cīsiņi,cūciņa,žāvēta gaļiņa,nierītes,1 burka gurķu ar visu sālījumu,bundža olīvīšu,tomātu pasta ekoloģiskā(var būt arī parastā),melnie pipari  kviešu milti...un vēl :) lauru lapa,graudu pipari vai melnie pipari graudos :)

Pagatavošana.

1.  Ņemu cūkas lāpstiņu-palielu šķēli (400-500 g.)-grāpī vārīt kopā ar laurlap un pipariem.

2..Kamēr lāpstiņa vārās-sagriežu burkānus,kartupeļus,sīpolus,ķiplokus,gurķus.

3. No grāpja nosmeļu putas (putu smelšana-to dara,ja gatavo gaļu želejā-želeja nebūs duļķaina-bet es vng novācu putas)

4. Piegāžu žāvēto cūciiņu Lai vārās.

5. Gaļa (lāpstiņa un žāvētā) ir mīksta-izņemam no grāpja un sašķēlējam mazos gabaliņos. Un atpakaļ.

6. Uz priekšu,burkāni...iepriekš apcepti...

7. Pēc minūtēm 5..kartupeļi...

8. Tālāk jau apcepti sīpoli ar ķiplokiem-turpat grāpī.

9. Iet gurķēni-ar visu marinādi vai skābējumu...kāds nu viš bija.

10. 2 ēdamkarotes tomātu pastas-īsta tomātu pasta....bišk adžiku piemaucu-bet,tas vajadzīgs nav...

11. Nav «Rostokas» soļankas bez miltiem...ielejam glāzē gramus 100 aukstu ūdeni,iemaucam tur 3 ēdamkarotes miltu (ar kaudzi!)-ļoti labi samaisam,tas ir būtiski,nevajag mums klimpas soļankā....

12. Un,vienu roku maisot grāpi,ar otru palēnām lejam iekšā miltus šķidros.

Soļankas neatņemama sastāvdaļa-pirms pasniegšanas,bļodā karoti krējuma un šķēli citrona.

(Oriģinālajai «Rostokas» soļankai vajag vārītas nieres....

Īsumā-cūkas nierēm izgriežam urīnvadus,nomazgājam,metam vārīties. Kad uzvārās,nolejam ūdeni nost,turpinām vārīt citā ūdenī. Kad gatavas-sagriežam un pievienojam soļankai.).

Es to nevēlos-nieries OK,bet negribu to čakaru-divus ūdeņus un tos vadus...bet,soļanka bez nierēm zaudē savu būtību...mazliet zaudē,bišk,ne daudz :)

Tiem,kuri no ēdiena kaut ko saprot-un arī paši māk :)

Buenos-lai lab!

Mazajiem-ir jums hotdogi,hamburgeri un picas...un pa virsu energy drink-lai labi iet. 

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Valūtu kursi

19.11.2017
Ienākt apollo.lv