Satiekas Tallinas un Rīgas garšas

Apollo
2 komentāri

No 15. marta līdz 27.aprīlim gastronomijas projektā «Gaumīgi garšīgā galvaspilsēta  - Rīga» notiks Tallinas un Rīgas kopējais projekts «Restorānu apmaiņa». Tallinas restorānu pavāri viesosies restorānos Rīgā, savukārt Rīgas restorānu pārstāvji dosies apmaiņas vizītē uz restorāniem Tallinā.

Satiekas Tallinas un Rīgas garšas

Satiekas Tallinas un Rīgas garšas

Foto: Publicitātes foto

  • Restorānu apmaiņas projekts sāksies 15.martā, kad Rīgas restorāna «Bibliotēka nr. 1» virtuvē maltītes tiks pagatavotas Tallinas restorāna «Ribe» šefpavāra Andreja Šmakova (Andrei Šmakov) vadībā.
  • Savukārt Tallinas restorānā «Ribe» 28.martā viesosies Rīgas restorāna «Bibliotēka nr. 1» šefpavārs Māris Jansons un lutinās Tallinas iedzīvotājus ar Mūsdienu Latvijas virtuves gardumiem.
  • 28.martā Rīgas restorānā «Cotton» tiks uzņemti Tallinas restorāna «Bordoo» pārstāvji, bet restorāna «Cotton» šefpavārs un saimnieks Heinrihs Erhards 11.aprīlī gatavos latviešu ēdienus Tallinas restorānā «Bordoo».
  • 3.aprīlī nesen atklātajā Rīgas bistro «Priedaine» ciemosies viena no talliniešu iecienītākajiem restorāniem «Leib Resto&Aed» pārstāvji, un jau 20.martā rīdzinieki dosies vizītē uz Tallinu.
  • 25.aprīlī 3 pavāru restorānā «Tam Labam būs augt» ēdienus gatavos Tallinas restorāna «MEKK» pavāri. 3 pavāru restorāna pavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants savu meistarību Tallinā jau rādīja 12.martā. 
  • 27.aprīlī Rīgas restorānā «Vincents» viesosies Tallinas restorāna »Ö» pārstāvji. Restorāna «Vincents» saimnieks Mārtiņš Rītiņš un vīnzinis Raimonds Tomsons 5. aprīlī atrādīs savu meistarību Tallinas iedzīvotājiem. 

Tallinas restorāniem šī nav pirmā reize, kad tie piedalās šādos pasākumos. Analogas apmaiņas programmas ir veiktas ar Helsinku un Sanktpēterburgas restorāniem, kā arī Igaunijas ēdieni tika piedāvāti Briselē. 

Rīgas restorāna «Bibliotēka nr.1» šefpavārs Māris Jansons atzīst: «Latvijas pavāriem jau vairāk nekā 10 gadus ir draudzīgas attiecības ar Igaunijas kolēģiem, organizējot dažādus sadarbības projektus. Manuprāt, šāds Tallinas un Rīgas restorānu apmaiņas projekts tikai veicina restorānu kultūras attīstību un gastronomisko dzīvi abās pilsētās. Nevienam nav noslēpums, ka līdz šim uz Rīgas restorāniem nāk pārsvarā vieni un tie paši klienti, līdz ar to šādā projektā viņiem būs iespēja izbaudīt arī Igaunijas labāko pavāru meistarstiķus un garšu kombinācijas tepat pie mums Rīgā. No pavāru viedokļa, dalība apmaiņas projektā ir laba pieredzes apmaiņa un patīkams piedzīvojums.»

«Pagājušā gada laikā gan Rīgā, gan arī Tallinā tika atvērti vairāki ļoti interesanti restorāni. Starp mūsu pilsētām ir cieša savstarpējā saikne un, apciemojot kādu citu pilsētu, labāk, protams, ir paēst garšīgi un baudīt ēdienu, nevis vienkārši paēst,» piebilst restorānu apmaiņas projekta organizētājs, programmas «Flavours of Estonia» vadītājs Aivars Hansons. «Mums vispārējā plānā ir vienas un tās pašas izejvielas, ko izmantojam ēdienu pagatavošanai. Bet ēdienu pagatavošanas metodes ir diezgan atšķirīgas. Tas arī padara atklājumus vienam par otru interesantus un pilnveidojošus,» viņš apkopo ideju par restorānu apmaiņas projektu.

Katra apmaiņa starp dažādām pilsētām ir bijusi kaut kādā veidā īpaša. Šoreiz restorānu apmaiņas projektā piedalās piecas pasaules vadošās vīnu ražotnes. Tās ir «Antinori», «Torres», «Hugel&Fils», «Joseph Drouhin» un «Mouton Rothchild». Katrā apmaiņas grupā esošajam restorānu pārim par partneri piedalās viena no augstāk minētajām vīnu ražotnēm, ar kuru vīniem savietojamus ēdienus abi restorāni pagatavo. Lai ēdieniem piešķirtu īpašas garšas nianses, tiek izmantoti dažādu veidu «Dansukker» cukuri. «Tas restorānu salīdzināšanā un vērtēšanā nodrošina konkrētus nosacījumus,» A. Hansons paskaidro produktu piesaistīšanas domu restorānu apmaiņas  projektā. 

Šajā projektā ir uzaicināti piedalīties arī trīs restorānu kritiķi/žurnālisti un blogeri no Latvijas un pieci no Igaunijas. Arī viņi saņems tādu pašu sākuma uzdevumu kā restorāni. Mājās ir jāpagatavo ēdieni, kuri ir saskaņojami ar konkrētas vīnu ražotnes vīniem, kā arī izmantojot dažādus cukurus. Tad viņi tiks aicināti nobaudīt pēc tādiem pašiem nosacījumiem pagatavotus ēdienus no Latvijas un Igaunijas restorānu ēdienkartēm. 

«Garda ēdiena pagatavošanas prasme un tā prezentēšana viesiem ir laiku gaitā celta godā gan Latvijā, gan arī Igaunijā. Labākais veids, kā iepazīt vienam otru, ir salīdzinot garšas izjūtas,» savu teikto apkopo A. Hansons.

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Receptes

Vairāk

Valūtu kursi

21.11.2017
Ienākt apollo.lv