Siera kūka ar bezē

Apollo
10 komentāri

Nepieciešams:

Siera kūka ar bezē

Foto: http://www.flickr.com/photos/mkream/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Pamatnei:

  • Milti – 300 g
  • Pūdercukurs – 90 g
  • Sviests – 180 g
  • Olu dzeltenumi – 2 gab.
  • Citrona miziņa rīvēta – no 1 gab.
  • Sāls – šķipsna

Pildījumam:

  • Piens - 0.5l   
  • Biezpiens – 750 g.  
  • Cukurs - 200g                      
  • Olu dzeltenumi – 4 gab.    
  • Ciete – 2 ēd. k
  • Olu baltums – 1 gab.
  • Saulespuķu eļļa – 50 ml.
  • Sula no viena citrona

Bezē:

  • Olu baltumi – 5 gab.           
  • Pūdercukurs – 5 ēd.k.

  Pagatavošana:

·         Sajauc visas kūkas pamatnes sastāvdaļas. Miltiem pievieno pūdercukuru, sviestu, rīvētu citrona miziņu, šķipsniņu sāls, samaisi ar 2 olas dzeltenumiem un sviestu. Labi samīci.

·         Sadali mīklu divās daļās. No vienas daļas izrullē apli aptuveni 36-25cm diametrā. Klāj iepriekš viegli ietaukotā cepamtraukā.

·         Izrullē otro mīklas gabalu un izveido “maliņas”.

·         Liec ledusskapī atdzesēties uz aptuveni stundu.

·         Ar mikseri sakul visas pildījuma sastāvdaļas: pienu, biezpienu, cukuru, 5 olu dzeltenumus un 1 olas baltumu, cieti, saulespuķu eļļu un sulu no viena citrona.

·         Saputo olu baltumus ar pūdercukuru stingrās putās.

·         Cep kūkas garoziņu cepeškrāsnī 8 minūtes 180-200‘C temperatūrā.

·         Tad izklāj pildījumu uz tortes pamatnes un turpini cept vēl aptuveni stundu 170‘C temperatūrā.

·         Kad malas kļūst gaiši brūnas, pildījumam pa virsu klāj bezē un cep grila režīmā vēl aptuveni 10-15 minūtes, līdz bezē iegūst gaiši zetlainbrūnu toni.

Šodienno plkst. 12:00 līdz 14:00, skvērā pie Nacionālās Operas (adrese: Aspazijas bulvāris 3), notiks Eiropas dienas brančs ar devīzi “Iepazīsti Eiropas garšu”. Tajā piedalīsies arī Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis, kurš sadarbībā ar Slovākijas un Ungārijas vēstniecībām aicinās ikvienu iepazīt Eiropas centrālā kulinārā reģiona iecienītākās maltītes. Pasākuma laikā būs iespēja bez maksas nobaudīt Aikāgaršo šefpavāra gatavotos Bratislavas pīrādziņus un siera kūku ar bezē, kā arī tradicionālu ungāru ēdienu – vistu paprikas mērcē ar galušku.

„Ungāru virtuve nav iedomājam bez vienas no galvenajām garšvielām – paprikas. Tā ēdienu gatavošanā tiek lietota dažādās variācijās – gan svaiga, gan kaltēta, salda un pavisam ugunīga. Savukārt galuška ir tradicionālas klimpiņas, kas latviešu garšas kārpiņām varētu būt ierastāka piedeva, jo klimpas dažādās variācijās sastopamas arī pašmāju virtuvē”, par Eiropas dienas brančā gatavoto maltīti stāsta Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.  

Šefpavārs atklāj, ka gardo Bratislavas pīrādziņu ar magoņu sēkliņu un valriekstu pildījumu recepti, kuru šefpavārs gatavos Eiropas dienas branča laikā, radījis pazīstams slovāku konditors Augusts Švapačs jau 19. gadsimtā, un tie guvuši atzinību visā Eiropā un pat ASV. Padomju režīma laikā tie tikpat kā izzuduši no Slovākijas iedzīvotāju ēdienkartes, savukārt tagad Bratislavas iedzīvotāji tos ar lielu prieku atklāj no jauna un uzskata par būtisku savas kultūras mantojuma daļu.

Eiropas dienas brančs notiks Eiropas dienas ietvaros, ko visā Eiropā ik gadu atzīmē 9. maijā. Tā laikā ēdienus gatavos un apmeklētājiem bez maksas servēs gan pašmāju šefpavāri, gan arī citu Eiropas valstu pavāri, piedāvājot nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu maltīti. Pasākuma laikā būs iespēja nogaršot Ungārijas, Slovākijas, Dānijas, Somijas, Spānijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tradicionālos ēdienus. 

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Valūtu kursi

22.11.2017
Ienākt apollo.lv