Vienreiz atļausimies sparģeļus

Apollo
0 komentāru

Sparģeļi ir dārgi, grūti dabūjami un sarežģīti audzējami — teiks praktiska namamāte. Tā jau ir, tomēr vienreiz pavasarī taču varētu atļauties kādu sparģeļu ēdienu. Ja nav iespējams tikt pie svaigiem, var izmantot arī saldētus vai konservētus. Var kaut vai brālīgi sadalīt saujiņu sparģeļu, lai katram ēdājam iznāk pa kādam pie dienišķās brokastu omletes.

Sparģeļu salāti

- Salāti ar redīsiem un zaļumiem. Uzvāra litru ūdens, kam pievienots mazliet sāls, cukura un piciņa sviesta. Tajā uz mazas uguns 10 minūtes vāra 100 g sparģeļu, noskalo aukstā ūdenī, notecina, sagriež slīpās šķēlītēs. Pagatavo mērci: tējkaroti medus sajauc ar tējkaroti galda etiķa, šķipsniņu sāls un piparu, pievieno 3 tējkarotes augu eļļas. 10 redīsus sagriež ripiņās, sajauc ar sparģeļiem, pārlej ar sagatavoto mērci, noliek vēsā vietā uz pusstundu. Pirms pasniegšanas piejauc sagrieztus lociņus, pētersīļu lapiņas un citus zaļumus.

- Sātīgie salāti. 100 g sparģeļu, 50 g zaļo pupiņu pākšu, 50 g ziedkāpostu novāra atsevišķi, atdzesē, sadala piemērota lieluma gabaliņos, pievieno 1–2 šķēlītēs sagrieztus tomātus, sāli, piparus, majonēzi, krējumu. Lēzenu trauku izklāj ar salātlapām, uzliek sagatavotos salātus, virsū sakārto cieti vārītas olas ripiņas, pārkaisa ar zaļumiem.

- Salātu plate ar kartupeļiem. 50 g mazu jaunu salātlapiņu kārto lēzena trauka vidū, pārliek ar 4 paipalu oliņām, kas sagrieztas 4 daļās. Apkārt kaudzītēs kārto atsevišķi novārītu un atdzesētu kubiņos sagrieztu kartupeli un divus tādā pašā veidā sagatavotus burkānus, plānās ripiņās sagrieztu gurķi, 100 g vārītu atdzesētu gabaliņos sagrieztu sparģeļu un 50 g sagrieztu lociņu. Atsevišķā trauciņā pasniedz mērci, kas pagatavota, sajaucot pusglāzi krējuma ar tējkaroti kapātu diļļu, tējkaroti pūdercukura, sāli un pipariem.

Zupas

- Biezeņzupa. Ņem 400 g sparģeļu, pusi no tiem atstāj veselus un novāra, pārējos sagriež gabaliņos, aplej ar glāzi ūdens, pieliek sāli un vāra 20 minūtes. Katla dibenā izkausē 20 g sviesta, tajā viegli apcep 1 ēdamkaroti miltu, pielej 2 glāzes piena, maisot uzvāra, pievieno vārītos sagrieztos sparģeļus, vāra vēl 15 minūtes, visu izberž caur sietu, pievieno veselos vārītos sparģeļus. Pasniedz ar baltmaizes grauzdiņiem.

- Zupa no konservētiem sparģeļiem. Izvēlas konservētus sparģeļus apmēram 400 g iepakojumā, šķidrumu nolej un saglabā, sparģeļus saberž biezenī. Divās ēdamkarotēs sviesta vai margarīna apcep sakapātu sīpolu, to nesabrūninot. Pievieno 2 ēdamkarotes miltu, maisot sacep, pieliek sparģeļu biezeni, pielej konservu šķidrumu un pienu — tā, lai kopā iznāktu 4 glāzes, maisot uzvāra, pēc garšas pievieno sāli.

- Zupa ar sēnēm. 500 g sparģeļu nomizo un sadala divās porcijās. Pusi novāra veselus, otru pusi sagriež nelielos gabaliņos, apcep augu eļļā kopā ar 250 g sagrieztu sēņu (vislabāk der šitakē sēnes, bet var izmantot arī citas), četriem smalki sagrieztiem seleriju kātiem un vienu sakapātu sīpolu. Maisot cep 5 minūtes. Pievieno 4 ēdamkarotes miltu, izmaisa, pielej 1 l vistas buljona, maisot uzvāra, pievieno 100 g rīvēta siera un atsevišķi vārītos sparģeļus.

Otrie ēdieni

- Sparģeļi ar riekstiem. Izvāra 250 g sparģeļu. Izkausē 30 g sviesta vai margarīna, pievieno puscitrona sulu, pārlej sparģeļiem, uzkaisa nedaudz grauzdētu mandeļu, lobītu valriekstu vai sezama sēkliņu.

- Cepti sparģeļi. Sparģeļus nomizo, liek uz plāts, pārziež ar auksta spieduma olīvu eļļu, uzkaisa piparus. Cep iesildītā cepeškrāsnī mīkstus (5–10 minūtes, pārbaudot ar dakšiņu vai koka irbulīti), beigās uzkaisa sāli.

- Sparģeļi ar sinepēm un šampinjoniem. Šampinjonus sagriež gabaliņos, sautē sviestā kopā ar spiedē saspiestām ķiploku daiviņām un sāli (proporcijas izvēlas atbilstoši savai gaumei). Sautēšanas beigās pievieno nedaudz sinepju. Pārlej svaigi izvārītiem sparģeļiem.

- Sparģeļi ar sieru. Novāra sparģeļus, pārkaisa ar rīvētu Parmas sieru (var izlīdzēties arī ar kādu citu cieto sieru).

- Makaroni ar sparģeļu pastu. 500 g sparģeļu izvāra, notecina, pievieno šķipsniņu kaltēta bazilika, 100 g rīvēta cietā siera, 100 g kapātu valriekstu, sakapātu ķiploka daiviņu, sāli un 2 ēdamkarotes olīvu eļļas. No šiem komponentiem pagatavo biezeni ar blendera palīdzību. Pastu liek uz karstiem vārītiem makaroniem, tūlīt pasniedz.

- Sparģeļi baltvīnā. Notīrītus sparģeļus liek pannā, pārlej ar viegli sālītu ūdeni, uzvāra un turpina vārīt 5–8 minūtes. Notecina, liek ietaukotā cepeša traukā, pārlej ar 100 gramiem baltvīna, kurā izkausēti 60 g sviesta. Cep cepeškrāsnī aptuveni 15 minūtes.

Vienreiz atļausimies sparģeļus

Foto: www.ics.uci.edu

Ziņo redaktoram par kļūdu!

Ziņo redaktoram par dzēšamu komentāru!

 

Jaunākais no izklaides

Vairāk

Valūtu kursi

17.10.2017
Ienākt apollo.lv