7 klasiskas kļūdas, gatavojot laša fileju

Dalīties Dalīties E-pasts Drukāt Iesūtiet ziņu Komentāri

FOTO: Pexels

Izdzirdam kādu runājam par sulīgu lasi, un mutē saskrien siekalas. Reti kurš atteiktos no sulīga un aromātiska laša filejas gabala ar gardu mērci, tomēr jāatzīst, ka labi to pagatavot nav nemaz tik viegli. Jāievēro daudz nianses - sākot ar atbilstošas pannas un gatavošanas temperatūras izvēli, beidzot ar taukvielu daudzumu, gatavošanas laiku. Uzzini, kādas ir 7 klasiskās kļūdas, lai pati tās nekad nepieļautu.

1. kļūda - lasis no iepakojuma uzreiz uz pannas

Iepakojumi, kuros pārdo zivi ir lieliska vide, kurā vairoties baktērijām. Izņemot fileju no iepakojuma, tā jānomazgā zem auksta, tekoša ūdens. Pēc mazgāšanas fileju nosusina, izmantojot papīra dvieli. Tikai pēc šīm darbībām fileju var likt uz sakarsētas un ietaukotas pannas.

Grilēts lasis citronpiparos

FOTO: Pexels

2. kļūda - nav iegriezumu filejas ādā

Ja gribi cept fileju ar ādu, neaizmirsti taja veikt dažus iegriezumus. Pietiek ar 2-3 iegriezumiem 0,5 cm dziļumā. Ja šo iegriezumu nebūs, filejas gabals karstuma ietekmē deformēsies, jo āda sarausies, kad tas notiks, visa fileja nebūs vienmērīga piekļāvusies pannas virsmai un izcepsies nevienmērīgi. 

3. kļūda - neatbilstošu trauku izvēle

Cepot lasi, vislabāk izvēlēties pannu ar nepiedegošu parklājumu. Čuguna un nerūsējoša tērauda pannas ir vairāk piemērotas augstām temperatūrām un gaļas cepšanai. Pareizas pannas izvēle ir svarīga, jo lasis ātri var pielip pie pannas un izjukt, mēģinot to apgriezt. Tātad - bez labas un atbilstošas pannas neiztikt.

Cepts lasis ar baltvīnu

FOTO: Pexels

4. kļūda - taukvielu daudzums

Mērena eļļas izvēle ir svarīga. Ja taukvielu būs pārak maz, lasis pielips pie pannas, un to nevarēs ne kārtīgi apgriezt, ne labi izcept, savukārt, ja eļļas būs par daudz, tās pilieni šaudīsies pa visu virtuvi, smērejot virsmas, radot iespēju apdedzināt rokas, kā arī pats laša gabals paliks netīkami taukains. Ieteikums: uz 200 gramiem laša filejas izmantot 1 ēdamkaroti eļļas. 

5. kļūda - pārkarsēta panna

Šis faktors ir īpaši svarīgs: nevajag cept lasi parāk augstā temperatūrā, jo tas paliks sauss. Lai gatavošana būtu pareiza - uzkarsē pannu, ielej eļļu, nedaudz uzsildi to, tad liec pannā zivi un tūdaļ arī samazini liesmu uz masu vai vidēju, bet noteikti ne lielu.

Lasis cepeškrāsnī

FOTO: Pexels

6. kļūda - pārak bieži apgroza zivi

Laša fileja ir ļoti maiga un neiztur biežu apgrozīšanu. Biežas grozīšanas rezultātā daži gabaliņi atdalās no filejas gabala un pārcepas. Kad esi uzlikusi fileju cepties, dod tam laiku. Pēc pusotras minūtes vari apgriezt gabalu, lai parliecinātos, ka tas nav pielipis pie pannas virsmas.

7. kļūda - neseko līdzi laikam

Protams, jāseko norādēm receptē, bet vajag uzticēties arī sev. Katram gabaliņam ir savs svars un biezums, tāpēc, ja paļausies tikai uz norādīto gatavošanas laiku receptē, pastāv liels risks lasi pārgatavot. Ko darīt? Uzticies savām acīm! Ja filejas krāsa, apcepot no abām pusēm kļuvusi tīkami gaiša, bet viducī krāsa mazliet piesātinātāka - lasis gatavs.

Izvairies no šīm 7 kļūdam, ko mēdz cilvēki pieļaut gatavojot lasi, un tava maltīte izdosies lieliska! 

Uz augšu